İrtibat
+90 555 212 8890

Belarus Hakkında

Resmi Adı:Belarus Cumhuriyeti 
Başkent:Minsk
Yönetim Şekli:Başkanlık tipi Cumhuriyet
Resmi Dil:Rusça ve Belarusça
Nüfusu:9 milyon 681 bin
Yüzölçümü:207 bin 600 km
Büyük Şehirler:Gomel, Magilov, Grodna, Vitebsk, Brest
İklimi:Ilıman-kara
Para birimi:Belarus Rublesi
İnternet Uzantısı:.by
Telefon Kodu:+375
Belarus Bayrağı  


Resmi adı ” Belarus Cumhuriyeti ” olan Belarus, Türkiye ‘de “Beyaz Rusya” olarak bilinmektedir. Tarihi geçmişi 10. yy ‘ a kadar giden Belarus, 1922 yılında SSCB ‘ ye katıldı. II. Dünya Savaşı ‘ nda Alman işgalinde neredeyse yok olan Belarus savaş sonrasında yeniden yapılanarak 1991 yılında Bağımsızlığını ilan edip “Belarus Cumhuriyeti” adını almıştır.
Belarus’ un ekonomik büyümedeki en büyük payı sanayi sektörüne aittir. Milli gelirin yaklaşık üçte biri sanayi sektöründen sağlanmaktadır. Ülkede 200 değişik sanayi kolu faaliyet göstermektedir. Sanayi alanında otomobil, otobüs ve kamyon üreten “Minsk Otomobil Fabrikası (MAZ)”, Maden ve taş ocaklarında kullanılan ağır iş kamyonlarının üretildiği “BELAZ” ve “Minsk” Traktör Fabrikası (MTZ) gelmektedir. BELAZ, üretimde tek başına pazarını %30 ‘ un elinde bulundururken MTZ dünyanın 8. Büyük traktör üreticisinden biridir.


Belarus, AB ve Rusya Federasyonu ile dengeli ilişkiler kurmuş olup bu ülkelerle ticaret hacminin dörtte üçünü gerçekleştirmektedir. . AB ‘nin 1200 km’den fazla ortak sınır komşusu olan Belarus bu nedenle Rusya Federasyonu’nun starejik ortağıdır.
Türkiye 1991 yılında Belarus Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biridir. İki ülke arasında iyi ilişkiler vardır. Belarus, Türkiye’nin 2009-2010 yılı için Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi adaylığını desteklemiştir. 2009 yılında yine Belarus Türk-İspanyol Medeniyetler İttifakı Projesi’ ne katılmıştır.
Türkiye Belarus’ un ticari ortakları içerisinde 17. sırada bulunmkatadır. 2008 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 332 milyon dolara ulaşmıştır. Belarus’da birçok Türk şirketinin yatırımları vardır.

Türkcell Life markasıyla Belarus’un 3G hizmetlerini getiren ilk şirkettir. Prenses Oteller grubu tarafından yapılan 5 yıldızlı Crowne Plaza Minsk Oteli başkent mimarisinin bir örneğidir. Emsaş İnşaat ve Turizm, Eriş Uluslararası Ticaret ve İnşaat, Özaltın Holding, Kayı Holding gibi Türk firmları Belarus’da bina altyapı, yol, enerji ve spor tesisleri gibi alanlarda faaliyet göstermektedir.

Belarus’unda Türkiye’deki faaliyetleri giderek artmaktadır. 2008 yılında Belneftekhim petrokimya şirketi İstanbul’da faaliyet göstermektedir.

Türkiye Belarus için her geçen gün daha fazla önem kazanan bir turizm merkezidir. Ülkemizi 2009’da yaklaşık 200 bin Belarus vatandaşı ziyaret etmiştir. Belaruslular Türkiye’yi güneşli sahilleri, yeşil ormanları, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile tanımaktadır.

Belarus halkının Türkiye’ye olan ilgisi giderek artması sonucunda Belarus’daki üniversitelerin birçoğunda Türkçe dersleri okutulmaktadır.

Petro kimya alanında da oldukça gelişmiş olan Belarus başta suni gübre olmak üzere birçok petrokimya ürünlerinin dünyadaki büyük üreticilerinden biridir. Belarus aynı zamanda büyük bir beyaz eşya ve elektronik eşya üreticisidir. Ülkede faaliyet gösteren “Horizont” ve “Vityaz” isimli ulusal firmaları ürünlerini özellikle BDT ülkelerine ihraç etmektedirler.

Belarus sanayi ülkesi olmakla beraber tarım ve hayvancılık alanında da oldukça gelişmiş olup, süt ürünlerinde Avrupa’ da 4., patates üretiminde ise dünyanın 7. üreticisidir. Keten lifi üretiminde ise dünyanın ilk 5 ülkesinden biridir.

Belarus kültürel açıdan da oldukça zengin olup ülkede 15.000 ‘ i aşkın anıt yapı mevcuttur. Belarus turizm sektöründe ise doğa turizmi av turizmi, kaplıca turizmi ve de yeni yeni yaygınlaşan köy turizmi alanlarında binlerce turist çekmektedir.