Belarus mutfağı denince ilk öne çıkan patates ve mantardır. Geleneksel yemeklerinde bu iki ana unsurdan oluşan çeşitlemeler ve kırmızı et oldukça ön plandadır. Patatesten yaklaşık 300 çeşit farklı yemek yapılabilmektedir.
Bunların en meşhuru ” Draniki “dir. Bu yemek bir çeşit patates mücveridir. En çok tüketilen yemeklerin başında pancardan yapılan ” Borşç ” çorbası ve kabak çorbası gelmektedir. Kırmızı etten (sığır) yapılan bir çeşit sosis olan “Zrani”, kıymalı bir hamur işi olan “Piroşki” yine ünlü Belarus yemekleridir.
Belarus ‘ da süt ve süt ürünleri Türkiye ‘ ye göre çok ucuz olup en çok tüketilenler, tereyağ, kaymak,
kefir, bir çeşit süzme yoğurt olan “Smetana” peynir ve kaşar peyniri gelmektedir.
Ülke coğrafyasının tamamına yayılmış göller ve nehirler nedeniyle tatlı su balık çeşitleri, tuzlanmışı ve kurutulmuşu, ayrıca da Ukrayna ‘ ya sınır komşusu olması nedeniyle de deniz ürünlerinin her çeşidini
Türkiye ‘ ye göre çok ucuza bulabilmek mümkündür.
Belarus ‘ da en yaygın içeceklerin başında çay, kahve ve özellikle mineralli su gelmektedir. Alkollü içeceklerin başında ise bira, kırmızı şarap ve milli içkileri olan votka vardır. Belarus’un bir de geleneksel içeceği ” Kvas ” ve ” Kompot ” vardır.
Kvas, çavdar ekmeğinin mayalanmasıyla elde edilen ve soğuk tüketilen alkolsüz bir içecektir. Kompot ise, bildiğimiz komposto gibi evlerde yapılan ve soğuk olarak içilen bir içecektir.
Belarus ‘ da dünya mutfaklarında tüketilen ürünlerin her türlüsünü büyük marketlerde rahatlıkla bulmak mümkündür.
Türk öğrencilerin damak tadına göre ise Belarus ‘ da 5 Türk lokantası vardır. Bunların yanı sıra başkent Minsk ‘ te 5 adet Mc Donalds restoranı ve birçok fast food (pizzacı, hamburgerci gibi) restoranlar bulunmaktadır. Bununla birlikte yurtta ve evde kalan öğrenciler kendi yemeklerini yapma şansına sahiptir. Çünkü tüm öğrenci yurtlarında öğrencilerin ortak kullandığı mutfaklar vardır.
Sebze ve meyve çeşitlerinin çoğunun Türkiye ‘ den geldiği Belarus ‘ da büyük halk pazarları ve semt pazarları vardır. Bu pazarlarda ekmekten ete ve balığa, süt ürünlerine sebze ve meyve çeşitlerine kadar birçok ürünü çok ucuza bulmak mümkündür.
Marketlere göre çok daha ucuzdur.Öğrenciden öğrenciye değişmekle birlikte ortalama bir aylık beslenme gideri 200 dolar civarındadır.